- 210 2407766 - 697 3009660 - 697 4979544
- ergastiriopaidon@yahoo.gr
- Δ - Πα: 11:00 - 21:00 (Σ: 08:30-15:00)
Οι υπηρεσίες μας σαν κέντρο απευθύνονται σε ένα ευρύ σύνολο παιδικών διαγνώσεων όπως οι παρακάτω:
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία των γονέων. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να διευκρινιστεί το αίτημα της επίσκεψης. Επιπλέον, γίνεται και η ενημέρωση για τις διαδικασίες παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών, η λήψη ιστορικού των παιδιών και της οικογένειας.
Εξηγείστε στο παιδί το λόγο της επίσκεψης απλά και κατανοητά. Συνηθίζεται οι γονείς να προετοιμάζουν το παιδι λέγοντας ότι θα δουν κάποια “δασκάλα” ή “φίλο”. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει ο εκάστοτε θεραπευτής, καθώς και τη πρόθεση του γονέα για αυτή τη συνάντηση.
Η ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνεδρίας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό λόγο. Στη περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να ενημερώνεται η γραμματεία άμεσα με σκοπό των προγραμματισμό ενός νέου ραντεβού. Συνίσταται να τηρούνται τα ραντεβού για να υπάρχει μια σταθερή ροή στην διεξαγωγή των συνεδριών.
Η γραμματεία λειτουργεί καθημερνά από τις 11:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο 9:00- 15:00. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία στο 210 24 07 766 / +30 697 49 79 544 /+30 697 30 09 660 και στο ergastiriopaidon@yahoo.gr
Οι ανάγκες και οι ικανότητες ενός παιδιού ποικίλλουν. Συνήθως δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται με απόλυτη ακρίβεια η διάρκεια των θεραπευτικών προγραμμάτων. Η φύση της εκάστοτε διαταραχής είναι αυτή που καθορίζει τη διάρκεια της εκάστοτε θεραπείας.
Κρίνεται σημαντική η αντίδραση ενός γονέα απέναντι στην ύπαρξη τραυλικών στοιχείων. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι. Ο εκνευρισμός ή η υπόδειξη “σωστής” ομιλίας προς το παιδί ενδέχεται να καταστήσουν πιο έντονη την ύπαρξή τους. Καλό είναι πραγματοποιηθεί αξιολόγηση από το λογοθεραπευτή για να διευκρινιστεί αν το παιδί χρήζει θεραπείας.
Φαίνεται πως τα δίγλωσσα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες λόγου και ομιλίας και κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή μιας πλήρους αξιολόγησης.
Είναι σύνηθες η χρονολογική ηλικία ενός παιδιού να μην συμβαδίζει με την αναπτυξιακή. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί η χρονολογική ηλικία ενός παιδιού να είναι 6 ετών, αλλά η αναπτυξιακή ηλικία να είναι μικρότερη. Σε αυτή τη περίπτωση η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο βοηθάει το παιδί να ενισχύσει τους τομείς, στους οποίους υπολείπεται.
Κατόπιν της αξιολόγησης του παιδιού ενδέχεται να γίνει παραπομπή και σε άλλους ειδικούς όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους. Επιπλέον, υπάρχει η συνεργασία με αναπτυξιολόγο και παιδοψυχίατρο εντός του χώρου.
Ο γονέας αποτελεί αρωγός στη θεραπεία του παιδιού. Παρέχεται εκπαίδευση και καθοδήγηση στους γονείς, ώστε να κατανοήσουν τις δυσκολίες του παιδιού τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και εκείνοι στην επίτευξη και γενίκευση των εκάστοτε στόχων.
Η ένταξη των γονέων σε πρόγραμμα συμβουλευτικής κρίνεται χρήσιμη, γιατί έχουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους. Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του γονεϊκού ρόλου, αλλά και η επικοινωνία μεταξύ των γονέων.
Συμπεριφορικά προβλήματα, δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων, σχολικός εκφοβισμός, διαζύγιο, πένθος, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Κατά τη προσχολική ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό και ταχύτητα. Όταν, όμως παρουσιάζονται δυσκολίες, οι οποίες παραμένουν και υπάρχει ένα λανθασμένο μοτίβο μάθησης του λόγου ή της συμπεριφοράς, τότε έρχεται η πρώιμη παρέμβαση, που με το κατάλληλο δομημένο πρόγραμμα ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Aν και η λέξη Snoezelen χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φόρα το 1975 από τους Hulsegge & Verheul στην Ολλανδία, η θεωρία για τα πολυαισθητηρικά περιβάλλοντα (MSE) ξεκίνησε από δύο Αμερικανούς ψυχολόγους το 1966. Ο Cleland και ο Clark μίλησαν για την βελτίωση της επικοινωνίας, συμπεριφοράς και διάθεσης στα πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα (MSE) που αυτοί ονόμαζαν Sensory Cafeterias. Από τότε το Snoezelen χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς τομείς όπως: Προβλήματα Αισθητηριακής, Επεξεργασίας, Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, Αναπτυξιακές Διαταραχές, Προβλήματα Συμπεριφοράς, Διαχείριση Άγχους.
Η Λογοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν:
ΝΑΙ. Η κλίμακα αυτή είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που εξετάζει την νοητική λειτουργικότητα ενός παιδιού. Χορηγείται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Η αξιολόγηση της νοητικής Λειτουργικότητας χρησιμοποιείται για: Διάγνωση επιπέδου νοητικής λειτουργικότητας, Διάγνωση Ειδικών δυσκολιών, αξιολόγηση νοητικής χαρισματικότητας, σχεδιασμό αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών, Θεραπευτικό Σχεδιασμό, Γενικευμένη Νευροψυχολογική Εκτίμηση. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πιστοποιημένους ψυχολόγους.
ΝΑΙ. Το Αθηνά Τεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό διαγνωστικό εργαλείο που γίνεται:
Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη παρέμβαση. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πιστοποιημένους ψυχολόγους.